Theoriecursus: Toepassing van Data Acquisitie in Competitie auto’s

Doelgroep:
Teams en rijders die door middel van data acquisitie het beste uit hun wagen willen halen.

Waarom is mijn teamgenoot sneller dan ik?
Waar lagen mijn rempunten tijdens mijn snelste rondje?
Hoe komt het dat ik in de Tarzanbocht onderstuur heb en in het Scheivlak overstuur?

Herken je deze vragen? Elke rijder heeft ze wel eens. Voorheen moesten we deze vragen oplossen op basis van de feedback van de rijder, bandenslijtage patroon, en veel, héél veel giswerk!

Maar daar is allang een einde aan gekomen.

Met hulp van de elektronica kunnen we alles meten en op de laptop-PC analyseren. Enkele jaren geleden waren dat nog onbetaalbare investeringen, maar dat is snel veranderd. Data Acquisitie is nu betaalbaar geworden voor alle niveaus in de autosport. Tijd om er eens uitgebreid bij stil te staan. Dat doen we met Erik Albertsma en Ton Serné, twee namen die hun sporen in deze verdiend hebben, die bij de TAC Academy hierover komen vertellen.

Ton Serne

Deze theoriecursus wordt gegeven door ing. Ton Serné, bekend om zijn vakkennis op het gebied van de wegligging van racewagens. Ton was monteur, coureur, teammanager en ontwerper bij vele teams in Nederland en daarbuiten. Hij stelde zijn studie Werktuigbouwkunde af op dit onderwerp af, en hield zijn kennis daarna altijd up-to-da­te.

Meer over Ton Serné

Deze theoriecursus wordt onder andere gegeven door Erik Albertsma. Erik is in 2000 afgestudeerd aan de HTS-Autotechniek te Arnhem. Na een paar jaar werkzaam te zijn geweest in de autosport, o.a. engineer van de 2001 kampioen-Renault Clio RS van Jeroen Bleekemolen, is hij zich gaan richten op het verkopen en installeren van data acquisitiesystemen in de autosport en later ook zijn eigen raceteam gestart.

Wat er onder andere tijdens deze cursus aan bod komt:
Allereerst wordt uitgelegd dat we in grote lijnen alle data uit de auto kunnen indelen in drie categorieën: Drivers Coaching, Bewaking/Controle en Vehicle Dynamics. De geïnteresseerden in alle categorieën komen aan hun trekken.

  • Drivers Coaching: betreft alle zaken waar de rijder zelf direct invloed op heeft, zoals de rempunten, rijlijnen, gaspedaal, stuurbewegingen, snelheden, versnellingen, rondetijden, sectortijden, gebruik van een dash-cam etc. De rijder kan hierdoor zichzelf verbeteren, maar ook kan een ander, ook al rijdt deze niet mee, de rijder helpen verbeteren.
  • Bewaking / Controle: gaat over heel veel data die uit de ECU (de boordcomputer van de motor), zoals temperaturen, oliedruk, remdrukken, toerentallen, gekozen versnelling etc. Met deze categorie data worden veelal problemen al gesignaleerd voordat iets stuk gaat.
  • Vehicle Dynamics: betreft alle informatie over het gedrag van de auto, zoals het weergeven van onder-/overstuur, yaw (gier), pitch en roll, stabiliteit, effectiviteit van de demping en vering. Bij gebruik van veerwegsensoren kunnen zelfs conclusies mbt de aerodynamica getrokken worden.

Voor al deze categorieën zijn ook voor de amateur racer betaalbare systemen te koop. Data Acquisitie is niet meer alleen toegankelijk voor de financieel krachtige teams, iedereen kan er aan beginnen.

Gedurende deze avond zal Erik Albertsma van ALBI Engineering uit de doeken doen wat er op de markt is aan data loggers, dash loggers en lap timers. Ook komen alle mogelijke sensoren aan bod, zoals acceleratie meters, gyroscopen, rotatie sensoren, wheeltravel sensors, GPS modules, en zo meer. Ton Serné zal uitleg geven over hoe je onder andere onder-/overstuur kunt berekenen, interpreteren van de twee verschillende soorten ‘yaw’, lezen van demper histogrammen, en verbeteren van het insturen in een bocht door analyse van de combinatie van pitch en roll.

Het wordt een boeiende bijeenkomst waarbij veel praktische tips gegeven worden met een gedegen theoretische onderbouwing.

Theoriecursus: Toepassing van Data Acquisitie in Competitie auto’s

Aanvangsniveau: geen
Niveau: beginner
Duur: 1 dagdeel van 3,5 uur
Vrijstelling: niet van toepassing
Aantal deelnemers: minimaal 6 / maximaal 10

Studiebelasting
Cursusomvang in uren 3,5 lesuren.
De aangeboden training bevat geen zelfstudie.

Studiemateriaal:
Niet van toepassing.

Eindtoets / Certificering:
Niet van toepassing

Informatie en aanmelding:
Om je aan te melden kun je in de agenda of op deze pagina de rode “direct aanmelden” knop klikken. Eerst meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij je inschrijven voor deze cursus maar de precieze datum is nog niet bekend of de genoemde datums schikken niet? Vul dan onderstaande formulier in en jij wordt als eerste op de hoogte gebracht als er een nieuwe datum bekend is! Hier zijn geen kosten aan verbonden en je zit nergens aan vast. Ook zullen wij bij voldoende aanmeldingen samen met jou en de andere deelnemers naar een geschikte datum zoeken.

Duur cursus
1 dagdeel

Deelnemers

Wij werken in kleine groepen, aan deze cursus kunnen maximaal 10 personen deelnemen.

€ 150 p.p.

Vrijgesteld van BTW
incl. lunch en certificaat
De waardering van tacacademy.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 529 reviews.