Praktijktraining: Machinery Adhesives (Lijmtechniek)

Kennisoverdracht rond het industriële toepassen van de lijmtechniek
Vandaag de dag vertrouwen steeds meer gerenommeerde bedrijven op lijmtechnieken. Bedrijven in de automobielwereld, railvervoer, lucht- en ruimtevaart, installatietechniek en de machinebouw in het algemeen passen het steeds meer toe. Wat veelal achter blijft is echter de opleiding! Vooral nu steeds meer bedrijven volgens ISO normeringen werken wordt de roep om betere en geschoolde vakmensen groter. Bedrijven kunnen er niet omheen zelf de kennis binnen te halen om hun vaak gecompliceerde productieprocessen te kunnen waarborgen en hun kwaliteit te garanderen. De cursus Machinery Adhesives zal hier zeker een steentje aan kunnen bijdragen. De opzet van deze cursus is theorie met praktijkoefeningen, je gaat dus ook zelf aan de slag!

Introductie lijmacademie:
In de afgelopen decennia heeft lijmen als verbindingstechniek een sterke ontwikkeling doorgemaakt. De kennis rond de industriële toepassing van lijmtechnieken is echter erg versnipperd. Dit werd zo’n dertig jaar geleden al erkend door een pionier in het verzamelen, doorontwikkelen en overdragen van kennis in de lijmtechniek; het Duitse Fraunhofer IFAM. Zo hebben zij het initiatief genomen om een persoons-kwalificatiestructuur te ontwikkelen in analogie met die voor de lastechnieken.

Vanaf 2014 is Lijmacademie erkend door het EWF (European Welding Federation) en het NIL (Nederlands Instituut voor de Lastechiek) als Approved Training Body (ATB) voor verschillende opleidingen.

Deze 2-daagse training wordt gegeven in samenwerking met LIJMACADEMIE.

Wat er onder andere tijdens deze cursus aan bod komt:

 • Wat verstaan we onder Machinery Adhesives?
 • Lijmen en voorbehandeling.
 • Wat zijn anaerobe lijmen?
 • Welke toepassingsgebieden onderscheiden we bij deze lijmen?
 • Borgen van schroefdraad. Bout/moer verbindingen tapeinden etc.
 • Afdichten van pijpschroefdraad. Water-, gas-, olieleidingen, remleidingen.
 • Afdichten hydraulische en pneumatische leidingen, etc.
 • Afdichten van vlakken. Motorblokken, waterpompen, tandwielkasten etc.
 • Bevestigen van cilindrische onderdelen. Tandwielen, bussen, lagers etc.
 • Lezen van een Technical Data Sheet (TDS).
 • Milieu en veiligheid, lezen van een Material Safety Data Sheet (MSDS).

Wat is er allemaal inbegrepen bij deze cursus:
In dit bedrag zijn inbegrepen de kosten van het lesmateriaal en een naslagwerk verstrekt door Lijmacademie. Uiteraard zorgen wij ook voor iets te drinken en een uitgebreide lunch. Na afloop van de cursus ontvangt jij van Lijmacademie een certificaat als bewijs van deelname.

Samenvatting van onderwerpen die behandeld worden:

1. Lijmen en voorbehandeling.
Om een goede lijmverbinding te kunnen garanderen zullen we te allen tijde moeten zorgen voor een goede voorbehandeling. Hierbij wordt dieper ingegaan op de noodzaak en uitvoering van een goede voorbehandeling zodat een verbinding reproduceerbaar is.

2. Wat zijn anaerobe lijmen.
Hier wordt uitgelegd wat de term anaeroob betekent. Verder wordt er een korte uitleg gegeven aangaande de werking/uitharding van een anaerobe lijm. Hoe belangrijk is het om op de houdbaarheid te letten en hoe sla je deze producten eigenlijk op? Wat is het belang van een goed functionerend FIFO-systeem?

3. Welke toepassingsgebieden onderscheiden we?
Anaerobe lijmen kennen 4 hoofdvormen binnen het toepassingsgebied. We onderscheiden hier de volgende gebieden:
A. Het borgen van schroefdraad. Alle bout/moer-verbindingen, tapeinden e.d. dien te worden geborgd. Vooral op kritische plaatsen zal het noodzakelijk zijn een betrouwbaar borgelement te kiezen en de juiste voorspanning te hanteren om loslopen tegen te gaan.
B. Het afdichten van leidingwerk welke is voorzien van schroefdraad. Hierbij kun je denken aan je gas- en CV-leiding thuis, maar ook aan industriële toepassingen zoals het afdichten van olie-, gas-, hydrauliek- en pneumatiek leidingen. En wat te denken van de remleidingen van je auto. Tevens dien je hier te voldoen aan speciale wet- en regelgeving. Denk aan goedkeuringen voor drinkwater, voeding of gas.
C. Het afdichten van vlakke verbindingen zoals de deelvlakken van je motorblok of waterpomp. Vloeibare pakkingen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En ook moet je kwaliteit kunnen garanderen onder soms moeilijke omstandigheden.
D. Het maken van cilindrische bevestigingen zoals bij lager konstructies of het bevestigen van tandwielen zonder spiebanen. Het vastzetten van een bus in een boring zonder pers- of krimppassing.

4. Hoe lees je de technische gegevens Technical Data Sheet of TDS?
Wat voor informatie staat er allemaal in een TDS en hoe belangrijk is dat voor ons? Wat is viscositeit en hoe meet je dat? Wat is de gebruikte testmethode en wat betekend dat? Allemaal vragen waarop je een antwoord krijgt.

5. Hoe lees je een veiligheidsblad, Material Safety Data Sheet of MSDS?
Welke informatie in het veiligheidsblad is het meest belangrijk? Moet die informatie ook niet op de verpakking? Hoe belangrijk zijn P (Precaution – voorzorgsmaat-regelen) en H (Hazard – mogelijke gevaren) zinnen? Zijn die in alle talen gelijk? Welke symbolen onderscheiden we?

Cursus: Machinery Adhesives

Theoriecursus met praktijkoefeningen

Aanvangsniveau: Praktijkervaring met lijmen strekt tot aanbeveling.
Niveau: LBO/MBO
Duur: 2 dagen
Vrijstelling: niet van toepassing
Aantal deelnemers: minimaal 4 / maximaal 6
Studiebelasting: 2 dagen van ieder 6 uur
Studiemateriaal: Inbegrepen zijn praktijkoefeningen en een naslagwerk welke jouw eigendom worden.
Eindtoets / Certificering: Deze cursus wordt afgesloten met een certificaat van deelname van Lijmacademie.

Wil jij je inschrijven voor deze cursus maar de precieze datum is nog niet bekend of de genoemde datums schikken niet? Vul dan onderstaande formulier in en jij wordt als eerste op de hoogte gebracht als er een nieuwe datum bekend is! Hier zijn geen kosten aan verbonden en je zit nergens aan vast. Ook zullen wij bij voldoende aanmeldingen samen met jou en de andere deelnemers naar een geschikte datum zoeken.

Duur cursus
2 dagen

Deelnemers

Wij werken in kleine groepen, aan deze cursus kunnen maximaal 6 personen deelnemen.

€ 795 p.p.

Vrijgesteld van BTW
incl. lunch en certificaat
De waardering van tacacademy.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 504 reviews.